Bu yıl 504,588 öğrencinin girdiği dokuz saatlik sınav, en iyi üniversitelerde yerleşebilmek için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda yüksek sosyal statü, kazançlı kariyerler ve hatta evlilik beklentileri için de anahtar olarak kabul ediliyor.
Güney Kore’nin aşırı rekabetçi eğitim sisteminde öğrenciler üzerinde kurulan büyük baskı, dünyadaki en yüksek oranlar arasında yer alan ergenlik depresyonu ve intihar oranlarından sorumlu tutuluyor.
Seul’ün merkezindeki Kyungbock Lisesi’nde sınava girmeden önce AFP’ye konuşan Lee Min-yup, “Gerginim ve titriyorum çünkü üç yıldır çalıştıklarım bugün bu sınavla sona eriyor” dedi.
Sınavın önemi, yetkililerin herhangi bir kargaşayı önlemek için aldıkları agresif önlemlere de yansıdı.
Seul Ulaştırma Bakanlığı, İngilizce sınavının dinleme bölümü sırasında gürültüyü azaltmak için acil durumlar dışında tüm uçak kalkış ve inişlerine ülke çapında yasak getirdi.
Yasak, yerel saatle 13:05’ten 13:40’a kadar 35 dakikalık bir süre için uygulandı.
Tehlike altındaki uçaklar hariç olmak üzere, havadaki tüm uçakların kısıtlı süre boyunca 3,000 metreden (10,000 feet) daha yüksek bir irtifayı muhafaza etmeleri gerekiyordu.
Sınav nedeniyle 90’dan fazla uçuşun yeniden planlanması gerekti.
Trafik sıkışıklığını hafifletmek ve öğrencilerin sabah 8:40’ta başlayan ülke çapındaki sınava zamanında gelmelerini sağlamak için devlet daireleri ve büyük işletmelerden açılış saatlerini sabah 10:00 veya daha sonrasına ayarlamaları istendi.
Borsa da normalden bir saat geç açıldı.
Polis araçları ve bölgesel hükümet yetkilileri sınava geç kalan öğrencilerin sınav yerlerine zamanında ulaşmalarına yardımcı olmak için hazır bekletildi.
Bu yılki sınavda ayrıca pandemi başladığından bu yana ilk kez sınava girenlerin maske takmadan sınava girmelerine izin verildi.
BENZER ÖNLEMLER TÜRKİYE’DE DE ALINDI
Türkiye’de yapılan sınavlarda da benzer önlemlerin uygulandığı oldu.
Sınav günleri yayınlanan genelgeler ile illerde, şehir içinde araçların korna çalması yasaklanıyor.